Home

 

Wat is schermen?

 

De wapens

 

De leraren

 

Routebeschrijving

 

Links

 

 

 

 

 

Schermen is vanuit de historie gezien een sierlijke snelle en tactische vechtsport, waarbij de lichamelijke kracht niet voorop staat. De bedoeling is de tegenstander te treffen zonder zelf getroffen te worden.

Er wordt geschermd met drie verschillende wapens, namelijk: floret, degen en sabel.

 

Schermen is nu een sport, maar vroeger was schermen, vooral bij de elite, een pure noodzaak om te overleven. We spreken dan van het duelschermen. Dit is lange tijd in gebruik geweest om door middel van een duel de aangetaste eer te herstellen. Een duel was (is) een gevecht van man tot man.

 

Nadat het duelleren werd verboden ontwikkelde het schermen zich meer en meer in sportieve zin. Het schermen is een sport geworden, waarbij het elkaar verwonden niet langer het doel is, maar wel het elkaar te slim af zijn. En daar is k strategisch inzicht bij nodig! Schermen zoals we het nu kennen is n van de oudste sporten en maakt al sinds 1896 deel uit van het Olympisch programma.

 

Schermen is een zeer veelzijdige sport, waarbij het gehele lichaam intensief wordt gebruikt.

 

Tijdens het gevecht moet de schermer zijn/haar tegenstander te slim af zijn. Dit kan door subtiele schijnbewegingen of door onverwachte aanvallen.

 

Een goede aanval is van essentieel belang. Hiermee moeten treffers worden gemaakt. Bij schermen wordt niet hard met de wapens geslagen. Het is de kunst om het wapen zo te leren beheersen, dat met kleine snelle bewegingen treffers kunnen worden gemaakt.

 

Naast de aandacht voor de eigen aanval moet de schermer voortdurend op zijn hoede zijn voor de listen van de tegenstander.

 

Dit vereist: concentratie, inzicht, reactievermogen en beweeglijkheid.

 

En dit kun je allemaal op onze schermtrainingen ontwikkelen!